VUODEN KELLOKAS 2018

Lapin Sosiaali- ja terveysturvayhdistys jakaa vuosittain sosiaali- ja terveysturvan syyspäivien yhteydessä vuoden kellokas huomionosoituksen henkilölle tai yhteisölle, joka toiminnallaan on ollut ansiokkaasti vaikuttamassa ja edistämässä lappilaisten hyvinvointia sekä rakentamassa ja kehittämässä lappilaisten tarpeisiin vastaavaa sosiaali- ja terveyspolitiikkaa.

Vuoden 2018 kellokkaan valinnalla yhdistys haluaa nostaa esille yhden haastavimmasta sosiaalityön alueista: lastensuojelutyön sekä riittävän ehkäisevän työn merkityksen lasten ja nuorten kasvun tukemisessa.

Vuoden 2018 Kellokas on rohkeasti tuonut esiin lastensuojelutyöhön liittyviä haasteita, ehkäisevän toiminnan merkitystä sekä ollut innovatiivisesti mukana kehittämässä eri sektorirajat ylittävää monialaista yhteistyötä.

Lisäksi hän on virkatyön jälkeen nostanut esille vahvan kokemuksen tuomaa tietoa

kirjojen muodossa ja siten jatkanut tärkeän asian esillä pitämistä.

 

Vuoden 2018 Kellokkaaksi on valittu sosiaalityöntekijä, kirjailija Sisko Koskiniemi Rovaniemeltä.

Sisko Koskiniemi on toiminut sosiaalityöntekijänä Tampereella, Parkanossa, Sallassa, Kemijärvellä ja Rovaniemellä. Hän työskenteli poliisilaitoksen sosiaalityöntekijänä Rovaniemellä 2002–2012 ja sen jälkeen Rovaniemen kaupungin perhehoidon koordinaattorina. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2016, mutta aloitti uuden uran kirjailijana.

Vuonna 1990-luvulla lastensuojelu eriytettiin omaksi alueekseen ja Koskiniemi pääsi mukaan rakentamaan yhteistyötä Lapin Ensi- ja turvakodin, nuorisopsykiatrian ja monen muun kanssa. Kun valtio päätti rahoittaa aluksi kokeiluluonteisesti sosiaalityöntekijän palkkaamisen Rovaniemen poliisilaitokselle, Koskiniemi ilmoittautui heti ja sai paikan. Virallisesti rahoitus tuli alaikäisten huumeidenkäytön ehkäisyyn.

Koskiniemi työskenteli kymmenen vuotta poliisilaitoksen sosiaalityöntekijänä Rovaniemellä. Tapahtumat kodeissa olivat traagisia ja henkisesti rankkoja. Välillä Koskiniemi meni töihin perjantai-iltana ja palasi kotiin maanantaiaamuna. Asiat oli hoidettava heti. Ei voinut sanoa, että soita maanantaina virastoon.

Työuran jälkeen Koskiniemi aloitti uuden uran kirjailijana. Itse hän sanonut: ”Minulla on hirveä tarve kirjoittaa. Sama tarve on ollut aina. Koskiniemi sanoo kirjojaan sosiaalidekkareiksi. Niissä tapahtuu henkirikos lopussa ja lukija saa tarinan edetessä päätellä, miksi niin käy. Ne eroavat poliisidekkareista, joissa henkirikos tapahtuu alussa.

”Haluan ravistella kuntien päättäjiä huomaamaan, ettei raha voi aina ratkaista. Tai ettei psykiatrinen avunsaanti ole meillä riittävää. Työssäni näin liian usein, mitä tapahtui, jos apua hakeva ihminen ei saanut tarvitsemaansa ja teki jotakin lopullista itselleen tai läheisilleen.”

 

Lisätietoja:

 

Mervi Kestilä                                                                Veli-Matti Ahtiainen
toiminnanjohtaja                                                         puheenjohtaja
puh. 040 689 5910                                                     puh. 0400 398 217