Kotitoiminnan vapaaehtoiset päästävät omaishoitajat vapaalle

Kotitoiminnan vapaaehtoiset päästävät omaishoitajat vapaalle

Kotitoiminnan vapaaehtoiset päästävät omaishoitajat vapaalle

Napapiirin Omaishoitajat ry kouluttaa luotettavia ja asiansa osaavia vapaaehtoisia niin Rovaniemellä, Ranualla kuin Sodankylässä asuvien omaishoitajien tueksi. Kotitoiminnan myötä omaishoitajat pääsevät hetkeksi vapaalle ja hoidettaville tarjoutuu laatuaikaa hyvässä seurassa.

Uunokortit, lauluvihko, muistipeli, värityskuvia, Nätti-Jussin kirja ja niin edelleen. Napapiirin Omaishoitajat ry:n vapaaehtoistyöntekijä Kaisu Kortelaisen mukana kotitoiminnassa kulkeva puuhapussi on kuin pohjaton aarresammio. Se pitää sisällään viihdykettä ja virikettä ainakin ihmisiän tarpeiksi. Kortelainen lukee pätkän Nätti-Jussin seikkailuista ja 80-vuotias, Alzheimerin taudin ja syövän kanssa kamppaileva Erkki Auvinen hörähtää nauruun. Ja siinä samassa yltyy jo lauluun: Sun on mun sydämein…

Meillä on aina ihan valtavan hauskaa ja tuntuu kuin kotonaan olisi. Pelaamme, juttelemme, laulamme ja keitämme kahvit. Tekemistä ja juteltavaa piisaa niin, ettei muutama tunti tahdo riittää, vuodesta 2017 lähtien Auvisen pariskunnan kotona vapaaehtoisena käynyt Kortelainen kuittaa.

 

Aitoa läsnäoloa ja juttuseuraa

Napapiirin Omaishoitajat ry:n OmaisOiva -toiminnan kouluttamat, luotettavat, raudanlujalla osaamisella ja suuren suurella sydämellä varustetut vapaaehtoiset saapuvat sinne, missä apua ja läsnäoloa eniten tarvitaan: omaishoitajien ja hoidettavien omaan kotiin. Kotitoiminta on yksi esimerkki yhdistyksen tarjoamista, omaishoitajien tukemiseen tähtäävistä toimintamalleista.

Kotitoiminnan, ja muunkin vapaaehtoistoimintamme tarkoitus on, että usein pitkiä päiviä tekevät omaishoitajat pääsevät rentoutumaan ja tekemään omia juttujaan. Se voi tarkoittaa vaikka teatterissa tai konsertissa käyntiä. Sillä aikaa me vapaaehtoiset huolehdimme omaishoidettavasta, Kortelainen havainnoi.

Käytännössä kotitoiminta tarkoittaa muutaman tunnin mittaisia yhteisiä hetkiä, joiden sisältö muotoutuu yksilöllisesti kunkin vapaaehtoisparin ja omaishoidettavan kesken. Tärkeintä on luottamus ja aito läsnäolo. Silloin myös omaishoitaja voi lähteä vapaalle huolettomin mielin.

 

Omaishoitajan oma aika

Puolisonsa omaishoitajana vuodesta 2017 lähtien toiminut, 78-vuotias Elvi Auvinen kokee saaneensa vapaaehtoisilta enemmän kuin olisi osannut toivoa. Välittömät, pirteät ja asiansa osaavat naiset mahdollistavat hengähdystauon ja vapaahetken, jonka voi itse hyödyntää hyväksi katsomallaan tavalla.

Yleensä tilaan vapaaehtoisen kuitenkin vain silloin, kun minulla on kokouksia tai muita tärkeitä yhdistystehtäviä, joita täytyy hoitaa, Elvi toteaa ja vetää pipon päähänsä.

 

Tänään on kokousilta. Sen tähden Elvi on tilannut Kortelaisen ja ensi kertaa kotitoiminnassa mukana olevan vapaaehtoistyöntekijä Virpi Muotkavaaran Erkin seuraksi.

Kun nämä naiset ovat paikalla, voin lähteä asioille luottavaisin mielin. Napapiirin Omaishoitajien vapaaehtoisiin voi aina luottaa, hän kiittelee.

Kotitoiminta on kaikkien ilo ja etu. Myös omaishoidettavan.

Kyllä minä tykkään, kun nämä naiset täällä käyvät. Joskus mietin, että voisivat ne tulla tänne kahville ja porisemaan muutenkin kuin vapaaehtoisina, Erkki toteaa pilke silmäkulmassa.

Taukopirtin Kotitoiminta:

Toimintatapa: vapaaehtoistoimintaa tehdään aina joko pareittain tai tiiminä.

Asiakkaat: ikääntyneitä omaishoidettavia, joita auttaa yksi ihminen ja jotka pystyvät ruokailemaan itsenäisesti.

Ajankohta: Kotitoimintakäyntejä voi tilata niin arkipäiville, ilta-aikaan kuin viikonlopuille. Vapaaehtoistyöntekijät osallistuvat toimintaan omien resurssien ja mahdollisuuksien mukaan.

Kotitoimintaa tarjotaan 2 – 4 tunnin jaksoissa kerrallaan, myös sivukylille.

Toiminta on asiakkaalle maksutonta, vapaaehtoisille maksetaan kilometrikorvaus.

Vapaaehtoistoimijat eivät tee ammattihenkilöstön työtehtäviä vaan ovat omaishoidettavan seurana.

Kotitoiminta ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä tai kunnan kanssa solmittua omaishoitosopimusta. Kotitoiminnan käyttö ei vaikuta kunnan myöntämiin, lakisääteisiin vapaapäiviin.

Tällä hetkellä Kotitoimintaa toteutetaan Rovaniemellä, Ranualla ja Sodankylässä.

 

Napapiirin Omaishoitajat ry

Omaishoitajien valtakunnallisen keskusjärjestön paikallisyhdistys.

Perustettu vuonna 2003.

Omaishoitajille tarkoitetun yhdistyksen tarkoituksena on toimia omaishoitotilanteessa olevien aseman parantamiseksi ja tukemiseksi, sekä kehittää heidän tarvitsemiaan palveluita ja tukitoimia alueellaan.

Yhdistys tarjoaa valmennusta, ohjausta ja neuvontaa omaishoitotilanteessa oleville ja toimii yhteistyössä omaishoitoa edistävien tahojen kanssa.

Lisäksi yhdistys järjestää vertaistuellisia ryhmiä, tapahtumia sekä muuta virkistystoimintaa.

Ensisijaiset toimialueet: Kemijärvi, Pelkosenniemi, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski ja Sodankylä.

Lisäksi OmaisOiva-toimintaa järjestetään myös Inarin ja Utsjoen kunnan alueella.

 

Kuvassa: Napapiirin Omaishoitajat ry:n vapaaehtoiset Kaisu Kortelainen ja Virpi Muotkavaara, omaishoitaja Elvi Auvinen sekä omaishoidettava Erkki Auvinen.

 

Kuva ja teksti: Maria Paldanius