Digikaverivalmennus rantautuu Lappiin syksyllä!

Digikaverivalmennus rantautuu Lappiin syksyllä!

Onko sinulla läheinen, joka tarvitsisi digitukijaa? Niin meilläkin!

Aamulla moni lukee lehden tabletilta. Pankkiasiat hoituvat verkossa. Terveystiedot ja lääkärin lausunnot ovat diginä. Puutarhakeinua ostaessa voi vertailla hintoja verkkokaupoissa säästäen aikaa ja rahaa. Personoidut Plussa-korttitarjoukset löytyvät omasta puhelimesta. Elämässämme moni asia digitalisoituu, halusimmepa sitä tai emme. Osalle meistä digitalisaatio ei tunnu niin haastavalta kuin niille, joille digitaaliset laitteet ja ohjelmat ovat tuntemattomia. Onko sinulla läheinen, kenelle digi on vielä mörkö? Niin meilläkin!

Aspa-säätiön Digi haltuun! -hankkeessa on jo vuoden 2017 lopulta asti työskennelty sen puolesta, että jokaisella olisi ikään ja diagnoosiin katsomatta mahdollisuus oppia digitaitoja. Olemme pyrkineet esimerkiksi murtamaan ajattelua, että digitaitojen puute olisi vain ikääntyneen väestön haaste. Myös moni nuori ja työikäinen kamppailee puutteellisten digitaitojen kanssa. Digimaailma voi tuntua pelottavalta ja usein se johtuu tiedon tai turvallisen oppimisympäristön puutteesta. Meistä ihan jokainen tarvitsee välillä digitukea.

Digikaverit tukevat digitaitojen oppimisessa

Valtakunnallinen Digi haltuun! -hanke on suunnattu ihmisille, jotka tarvitsevat arjessaan ja asumisessaan tukea. Hankkeessa on kehitetty digikaverivalmennus yhdessä Kiipulan erityisammattiopiston kanssa. Digikaverivalmennuksessa valmennetaan vertaisia, eli digikavereita. Digikaverivalmennuksia on järjestetty ympäri Suomen yhteensä 13 ja digikavereita näistä valmennuksista on valmistunut 100. Valmennus sisältää muun muassa pohdintaa siitä, millainen on hyvä digikaveri, mitä on vertaisuus, millaisia tapoja on oppia, tietoturvakysymyksiä ja digituen eettisiä ohjeita.

Digikaveri tukee matalankynnyksen periaatteella ja vertaistuen näkökulmasta digituen tarpeessa olevaa. Digikaveri ja digituen tarpeessa oleva voivat kohdata vaikkapa kahvilassa, kirjastossa tai miksei erätulillakin. Yhdessä he voivat myös lähteä esimerkiksi kansalaisopiston digikurssille. Digitukea tarjotaan tuettavan omien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Hankkeemme digikaverit eivät ole toki ammattilaisia vaan vertaisia, mutta heillä on omaa kokemusta digitalisaation tuomista haasteista, kyky etsiä tietoa ja rohkeus kokeilla sekä halu auttaa toisia.

Digikaverivalmennus rantautuu Lappiin!

Hankkeellamme on ollut ilo liittyä osaksi Lapin järjestöjen digitukiverkostoa. Verkostossa päätettiin syksyllä 2019, että järjestämme yli järjestö- ja asiakasrajojen ulottuvan digikaverivalmennuksen vuonna 2020. Kerran olemmekin jo Lapissa pitäneet valmennuksen ihan livenä. Tämä tapahtui Enontekiöllä keväällä 2019. Syyskuussa 2020 järjestämme digikaverivalmennuksen ensimmäistä kertaa etänä ja ensimmäistä kertaa yhteistyössä usean eri järjestön kanssa.

Digikaverivalmennus etänä ja yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa on tähän mennessä tuntunut antoisalta ja mahtavalta mahdollisuudelta laajentaa digituki ympäri Lappia. Etävalmennuksessa olemme pyrkineet soveltamaan valmennuksen sisällön verkkopohjaiseksi mahdollisimman ketterästi ja pyrkineet huomioimaan etäyhteyksien tuomat haasteet. Lisäksi pyrimme vastaamaan myös mahdollisiin erityistarpeisiin siitäkin huolimatta, että valmennus on etänä ja verkossa. Ehdottomasti parhaimpana puolena etävalmennuksessa on kuitenkin se, että siihen voi osallistua omalta kotisohvalta mistä päin Lappia tahansa. Välimatkat eivät siis koidu kenenkään esteeksi osallistumiselle.
Järjestöjen välinen yhteistyö mahdollistaa myös sen, että järjestöt saavat omien vapaaehtoisten reserviin kerralla joukon digikavereita hankkeen valmennuksen kautta. Digikaverina voit siis toimia sinulle tutussa järjestössä.

Digitalisaatio koskettaa meitä kaikkia ja se myös helpottaa meidän arkeamme. Jokainen meistä voi olla digikaveri jollekulle. Nyt sinulla on mahdollisuus olla tarjoamassa digitukea myös lähipiirin ulkopuolelle. Mikäli sinulla pysyy älylaite kädessä ja ymmärrät, miten Google toimii, niin olet oikea henkilö digikaveriksi. Kaikkea ei kenenkään tarvitse osata. Lähde rohkeasti mukaan!

Lue lisää syksyn valmennuksesta ja ilmoittaudu mukaan: https://www.lappilaiset.fi/tapahtuma/digikaverivalmennus/

Otetaan yhdessä digi haltuun!

Digi haltuun! – hankkeen työntekijät Helmi Kallio ja Susanna Saarvo