Ihminen tarvitsee jonkin paikan, telakan, johon kiinnittyä

Koillis-Lapin A-kilta ry tarjoaa vertaistukea päidenongelmaisille ja heidän läheisilleen Kemijärvellä − on tarjonnut sitä jo yli 25 vuotta. Muutama vuosi sitten A-kilta sai uudet toimitilat osoitteessa Jänkätie 2. Samassa tilassa A-kilta pyörittää arkisin päiväkeskusta Toimintapäivät-nimen alla STEAn Ak-rahoituksen turvin. A-killassa on nykyisin noin 2500 käyntikertaa vuodessa. ”Luvusta näkee, että toiminnalle on tarvetta”, toteaa A-killan hallituksen puheenjohtaja Pekka Välimäki ja jatkaa: ”Itse olen mukana päivittäin ja toiminta on minulle henkireikä. Ihminen tarvitsee jonkin paikan, telakan, johon kiinnittyä.”

Perus-A-kiltatoiminta on ilta- ja viikonlopputoimintaa ja erilaisia ryhmiä. Esimerkiksi hyvinvointia ja terveyttä edistävä ryhmä kokoaa A-kiltalaisia uimahalliin ja kuntosalille ja ylipäänsä liikkumaan porukalla. Tärkeä osa A-kiltatoimintaa ovat retket, etenkin luontoon, ja niitä tehdään kaikkina vuodenaikoina.

Korona-aika on kuitenkin vaikuttanut myös A-killan toimintaan. ”Tämä aika on lisännyt yksinäisyyttä, kun ihmiset ovat varovaisia ja jäävät kotiin. Retkiä ei ole voitu toteuttaa, on oltu ikään kuin tyhjäkäynnillä. Moni kokee turvattomuutta, kun ei ole sitä omaa, tuttua yhteisöä. Siksi olemme pitäneet yhteyttä ihmisiin tiiviisti”, toteaa Toimintapäivien toiminnasta vastaava työntekijä ja A-killan hallituksen sihteeri Jaana Soppela ja jatkaa: ”On autettu kauppa-asioinnissa, on sovittu käyntejä A-kiltaan tiettyyn aikaan maskit kasvoilla, jotta on voitu varmistaa koronaturvallisuus. Toki aina kun on aloitettu jotain isompaa toimintaa, kohta se on pitänyt keskeyttää. Mutta emme ole lannistuneet, eikä ketään todellakaan saa eikä voi jättää nyt yksin.”

Vuosi sitten A-kilta sai Paikka auki -työntekijän. Tarja Nurmikumpu-Arola kertoo työstään: ”Teen vähän kaikkea kahvinkeitosta siivoamiseen. Lisäksi juttelen ihmisten kanssa kuulumisia, sekin on tärkeää. Olen tykännyt olla A-killassa tosi paljon.” Pekka ja Jaana ylistävät Tarjan työpanosta: ”Kaikki puutyöt tehdään nykyisin Tarjan ohjaamana. Tarja on tosi tärkeä lisä joukossamme.”

Kaikki kolme, Pekka, Jaana ja Tarja, ovat kuluneen vuoden aikana kouluttautuneet linkkihenkilöiksi Linkki lappilaiseen hyvinvointiin -hankkeessa, jonka yhtenä pilottiryhmänä A-kilta on. Hankkeen kehittämässä toimintamallissa hyvinvointilähetteen saanut asiakas ohjataan mukaan vaikkapa kolmannen sektorin toimintaan, siis esimerkiksi A-kiltaan. Linkkihenkilöksi kouluttautuneet kohtaavat hänet vertaisena ja tukevat häntä elämäntapamuutoksessa. Tavoitteena on, että asiakas löytäisi yhteisöllisestä toiminnasta oman paikkansa ja kokisi oman hyvinvointinsa ja osallisuutensa vahvistuvan. Sama tavoite on myös A-kiltatoiminnalla.

Koillis-Lapin A-kilta on yksi Suomen noin 60 A-killasta. A-killat muodostavat A-Kiltojen Liiton, joka valtakunnallisena toimijana mm. kehittää ja tukee paikallisten A-kiltojen päihteetöntä, yhdistysmuotoista vapaaehtois- ja vertaistukitoimintaa sekä edistää toipumiskulttuuria A-killoissa.

Kirjoittaja: Kirsi Mäki, järjestökoordinaattori-koulutussuunnittelija, A-Kiltojen Liitto ry

Kuvassa Tarja ja Pekka tekemässä koiranporttia. Kuvan ottanut Jaana Soppela .

Tarja ja Pekka tekemässä koiraporttia.. Kuvan on ottanut Jaana Soppela