21.4.2021 KERROIMME JA KUUNTELIMME…


21.4.2021 KERROIMME JA KUUNTELIMME…

Huhtikuun loppu alkaa olla käsillä, auroinko paistaa kauniisti ja lumi sulaa rauhallisesti, yöpakkasten ansiosta. Ehkäpä tänä vuonna ei tulvia tulekaan – toivotaan ainakin niin. Rapia kolmivuotinen työrupeamani alkaa olla finaalissa ja on tullut aika kiittää kuluneista vuosista ja hieman summata sitä, mitä vuosien aikana tehtiin KERRO JA KUUNTELE -projektissa.

Järjestimme projektirahoituksella Lapissa 42 erilaista asiantuntijatilaisuutta, sekä 99 erilaista yhdistys- ja projektiesittelyä. Tammikuussa 2021 etäyhteydellä järjestettyyn lääkäriluentoon osallistui lähes 200 henkeä ja eilisiltaiseen lääkehoitoluentoon lähes 70 henkilöä, ympäri Suomen, joten toimintamme kiinnostaa nyt myös maakuntamme ulkopuolella.

KERRO JA KUUNTELE -projektin aikana Lapin Kilpi ry:n hallituksen vapaaehtoiset kokoontuivat 41 kertaa kantaakseen vastuunsa projektin toiminnan mahdollistavia, hallinnollisia päätöksiä varten, sekä työnantajaroolinsa tähden.

Tapasimme Lapin kilpirauhassairaita Kuntakierroksella 2018 kasvokkain ja 2020 virtuaalisesti. Erilaisissa verkosto- ja muissa yhteistyökokouksissa olimme mukana 152 kertaa. Oppilaitosyhteistyötä ja opiskelijaohjausta teimme 59 kertaa. Opiskelija ohjaajat saimme järjestöharjoitteluun yhdistykselle vuoden 2020 aikana ja näiden 19 opiskelijan avulla saimme toteutettua monenlaista ohjelmaa viimeisen puolen vuoden aikana. Tulossa vielä on mm. kaksi opinnäytetyötä tulevan syksyn aikana, toinen vertaistuesta ja toinen kilpirauhassairauksien omahoitoa, josta on tulossa myös opas. Nämä tulevat hoitotyön ammattilaiset ovat nyt saaneet perusteellisen perehdytyksen kilpirauhassairauksiin ja toivottavasti se kantaa hedelmää tulevaisuudessa, heidän kohdatessaan kilpirauhaspotilaita työssänsä.

Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloissa kävimme esittelemässä toimintaamme 15 kertaa ja alueemme terveyskeskuksissa ja apteekeissa 49 kertaa. Avoimia ovia pidimme toimistollamme 10 kertaa ja asiakkaita toimistolla kävi myös muina aikoina. Erilaisiin koulutuksiin osallistuimme 26 kertaa. Järjestimme monenlaisia virkistysmahdollisuuksia jäsenillemme ja muille kilpirauhassairaille ympäri Lappia, niin teatterin, operetin kuin liikunnan ja rentoutuksen osa-alueilla.

Julkaisimme erilaisia juttuja valtakunnallisessa KILPI-lehdessä, sekä muissa lehdissä 22 kertaa. Uutiskirjeitä lähetimme 26 kappaletta ja erilaisia blogitekstejä kirjoitimme 39 kertaa. Facebook sivuillamme julkaisimme toista tuhatta julkaisua vuosien 2017–2021 aikana ja tavoitimme 74,3 tuhatta henkilöä. Facebookissa meitä seuraa 542 henkilöä. Olemme perustaneet Facebookiin virtuaalisia alueellisia- ja kohderyhmäkohtaisia vertaistukiryhmiä 24 kappaletta ja niissä on jäseninä yli 200 henkilöä. Olemme toteuttaneet etäyhteydellä Facebook Live luentoja ja alueellisiin ryhmiin erilaisia kokemus- ja ravintoluentoja, virtuaalikahveja, pikkujouluja ja lukuisia muita vertaistuellisia tapaamisia. Kokeilimme Chat toimintaa ja Pilottipuhelinta. Otimme haltuun sosiaalisen median ja Instagram tilillämme oli ”Instakaappari” 2 viikon ajan. YouTube tilillämme kuukauden jakson aikana katsottavissa ollutta lääkäriluentotallennetta käytiin katsomassa 1,8 tuhatta kertaa.

Pilotoimme yhteistyössä toisen potilasjärjestön kanssa liikunnallisia työikäisten vertaistukiryhmiä ja tapaamisia järjestettiin yhteensä 29 kertaa. Uusimpina vertaistukiryhminä ovat syksyllä 2020 perustetut Kilppariperheet ja KilppariKallet. Vertaistukiryhmät kokoontuivat kasvokkain ja virtuaalisesti satoja kertoja, ympäri Lappia, näiden vuosien aikana, erilaisten teemojen ympärillä tai vain virkistyäkseen makkaranuotiolla. Järjestimme yhteistyössä Suomen Kilpirauhasliiton kanssa Sopeutumisvalmennuskursseja ja mahdollistimme alueemme kilpirauhassairaiden omarahoitteisen osallistumisen Kilpirauhaspajoihin.

Vuonna 2019 yhdistyksen juhliessa 15 toimintavuottaan alueellisena potilasjärjestönä kokosimme yhdistyksen toiminnan yksiin kansiin ja syntyi Yhdistyksen Historiikki. Juhlassa palkitsimme Sosten (Suomen sosiaali ja terveys ry) myöntämien ansiomerkein pitkäaikaisia vapaaehtoisiamme. Samana vuonna olimme mukana valtakunnallisessa ”Kunpa siivet kantaisivat” kampanjassa ja järjestimme perhostaidenäyttelyn Rovaniemellä, Kansalaistalossa. Paljon ja monenmoista tuli siis tehtyä – toivottavasti myös sinä osallistuit näihin järjestettyihin tilaisuuksiin ja mahdollisuuksiin ja sait tietoa ja hyvinvointiasi tukevaa toimintaa.

KERRO JA KUUNTELE -projektin toiminta on tallennettuna sekä yhdistyksen nettisivuille www.lapinkilpi.com – KERRO JA KUUNTELE osiossa, sekä InnoKylässä. Molemmista löytyvät myös projektin aikana rakennetut toimintamallit ”Opiskelija harjoittelijat vertaistuen saannin mahdollistajiksi” ja ”Alueelliset ja kohderyhmäkohtaiset virtuaaliset vertaistukiryhmät”. Toimintamallit ovat vapaasti myös muiden toimijoiden hyödynnettävissä.

KERRO JA KUUNTELE -projektin rahoittaja STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) on jo saanut projektin loppuraportin 31.12.2020. Vuosien aikana projektin toimia on raportoitu rahoittajalle useampia kertoja ja rahoittaja on myös suorittanut toiminnan tarkastuksen marraskuussa 2019. Rahoittajalta on haettu jatkorahoitusta ja myös kokonaan uuden hankkeen rahoitusta, niitä kuitenkaan saamatta. Ajat ovat vaikeat ja raha tiukassa, myös rahoittajan kukkarossa.

Olkaamme kuitenkin kiitollisia näistä rapiasta neljästä vuodesta, joihin meille rahoitus myönnettiin. Tuon rahoituksen turvin lisäsimme tavoitteidemme mukaisesti Lapin kilpirauhaspotilaiden ja heidän läheistensä tietämystä kilpirauhassairauksista, niiden oireista ja hoidoista.  Mahdollistimme vertaistuen saantia niin kasvokkain kuin etäyhteydellä. Pyrimme vaikuttamaan siihen, että kilpirauhaspotilaat saisivat asianmukaista hoitoa asuinpaikkakunnasta riippumatta. Lisäsimme Lapin terveydenhuollon ja alan opiskelijoiden tietämystä kilpirauhaspotilaiden kokemuksista, oireista ja hoidoista, sekä koko Lapin väestön tietoisuutta kilpirauhassairauksista, niiden oireista ja hoidosta.

Lapin Kilpi ry:n toiminta jatkuu edelleen, vaikka KERRO JA KUUNTELE -projekti on päättynyt ja yhdistys hakeekin nyt yhdistyspalkkatukikelpoista järjestöassistenttia helpottamaan hallituksen vapaaehtoistoimijoiden työtä kilpirauhaspotilaiden alueellisena edunvalvojana. Jos kiinnostuit, niin lue lisää osoitteesta www.lapinkilpi.com – ajankohtaista.

Suomen Kilpirauhasliitto juhlii tänä vuonna 25. toimintavuottaan ja jäsenistölle on luvassa monenlaista ohjelmaa, tietoa ja tukea vuoden aikana – varmista siis paikkasi tiedon lähteellä ja liity nyt jäseneksi! Liittymällä Lapin Kilpi ry:n jäseneksi saat samalla myös kaikki Suomen Kilpirauhasliiton jäsenedut. Jäsenmaksu vuonna 2021 on 25 € ja se maksetaan kalenterivuosittain. Jäsenenä olet tuomassa painoarvoa niin yhdistyksen kun myös Kilpirauhasliiton edunvalvonta- ja vaikuttamistyölle, sillä ”Mitä suurempaa joukkoa edustamme, sitä vahvemmin pystymme vaikuttamaan”.

Minun on nyt aika kiittää teitä kaikkia, kohde- ja sidosryhmien edustajia, yhteistyökumppaneita, Suomen Kilpirauhasliiton väkeä, vertaistukiryhmien ohjaajia, vapaaehtoisia, opiskelijoita ja muita toimijoita tästä antoisasta matkasta kanssanne ja suunnata katse kesään, mummihommiin ja kohti seuraavia projekteja.

Terveyttä ja Aurinkoa päiviisi toivotellen..

Satu Saari
projektikoordinaattori

Asiasanat

blogi, kilpirauhassairaudet, projekti,