Vertaistukea yhden vanhemman perheille verkossa, Chat

08.09.2022 - 22.11.2022 / Vertaisryhmä / Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n Pohjois-Suomen aluetoimisto

Toimintaa järjestetään

 

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton teemoitetut chatit Tukinetissä keväällä 2022 seuraavasti:

VINKKEJÄ JA VERTAISTUKEA YKSIN- JA YHTEISHUOLTAJILLE ja TOTAALIYKSINHUOLTAJILLE CHATIT 

1.9. Eroon liittyvät tunteet – suru on hyvä surra

Suru voi tuntua liian kipeältä tai suurelta. Suru on kuitenkin eteenpäin vievä voima. Sen avulla voi käsitellä menetystään ja mennyttä suhdettaan rakentavasti. Suru muuttuu käsiteltynä haikeudeksi. Suru jää kehoon ja mieleen lamaannuttavana tunteena, jos sitä ei käsittele. Uskalla surra eroasi.

8.9. Mitä voin oppia erosta?

Miksi erosimme? Miksi valitsin juuri tämän kumppanin? Millaisia toimintamalleja minulla oli suhteessa? Mitä voin niistä oppia?

15.9. Itsetunnon rakentaminen uudelleen eron jälkeen

Itsetunto voi olla murusina eron jälkeen. Siksi onkin todella tärkeää rakentaa itselleen itsetuntemuksen kautta ja hyväksyä omat piirteensä, käyttäytymismallinsa ja menneisyytensä. Itsetunnon rakentaminen itsensä varaan rakentaa vahvempaa loppuelämää.

22.9. Eron käsittely auttaa erovanhemmuutta

Kun käsittelee omat tunteensa, kipupisteensä ja eroon johtaneet syyt, kykenee myös tukemaan lastaan eron jälkeen. Hyvinvoiva vanhempi tarkoittaa myös hyvinvoivaa lasta.

Yhden vanhemman perhearki: mitä kaikkea siihen kuuluu ja miten selvitä siitä?

4.10.22 klo 18-19

Perheessä monia asioita, joita pitää ottaa huomioon, myös lasten ikä huomioiden. Varsinkin kun ei ole sitä toista vanhempaa siinä auttamassa. Mihin päiväkotiin, mihin kouluun ja miten matkat hoidetaan mihinkin. Miten kauppareissut hoidetaan, entä muut tärkeät esim. virastoasiat. Miten omat harrastukset ja jaksamisesta huolehtiminen, miten lasten harrastukset. Miten saada rahat riittämään?

 

Vanhemmaksi ilman kumppania – Yksin odottamiseen liittyvät tunteet
25.10. Klo 20-21

Odotatko lasta yksin tai oletko vastikään saanut lapsen yksin? Millaisia tunteita, huolia tai iloja, odotukseen liittyy sinun kohdallasi? Mistä voi saada tukea arkeen tarvittaessa? Tässä chatissa pohditaan elämää ja arkea ainoana vanhempana, sekä siihen liittyviä kysymyksiä ja tunteita. Tule jakamaan ajatuksiasi tähän Yhden Vanhemman Perheiden Liiton chattiin.

Kuinka vastaan lapselle toisen vanhemman puuttumisesta?

8.11. klo 20-21

Oletko jäänyt yksin raskausaikana tai oletko hankkinut lapsen itsellisesti, lahjoitetuilla sukusoluilla? Oletko pohtinut, miten keskustella lapsen kanssa toisen vanhemman puuttumiseen liittyvistä kysymyksistä ja asioista, joista lapsi ennemmin tai myöhemmin haluaa kanssasi keskustella? Toisen vanhemman puuttuminen – on lähtökohta mikä tahansa, on myös lapsen asia, osa hänen historiaa ja elämää, johon läsnä oleva vanhempi voi ja kannattaa valmistautua. Tervetuloa jakamaan ajatuksia tähän totaaliyksinhuoltajien – yksin lasta odottavien ja yksin lapsen saaneiden yhteiseen chat-hetkeen!

Yhden vanhemman perhe ja erityislapsi

22.11.22 klo 18-19

Yhden vanhemman perheessä tehtävien asioiden lista voi olla pitkä ja tulee tunne, että yhtenä vanhempana pitäisi revetä kahden vanhemman superihmiseksi. Kiirettä voi olla sitäkin enemmän silloin, kun perheessä on erityistarpeinen lapsi. Tässä chatissa pohdimme arjessa jaksamista sekä arjen sujuvuutta erityislapsiperhearjen näkökulmasta. Millaiset asiat haastavat jaksamistasi? Millaiset asiat taas lataavat sinua? Mikä tuottaa sinulle hyvinvointia?

Levännyt ja omat rajansa tunnistava vanhempi on myös lapsen kannalta paras mahdollinen vanhempi. Arjen sujuessa vanhemmalla on voimavaroja lapsen kehityksen tukemiseen ja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Lisäksi joka tiistai-ilta ”Vinkkejä ja vertaistukea totaaliyksinhuoltajalle” -vertaischat klo 21-22.

Chatit ovat anonyymejä ja avoimia kaikille yhden vanhemman perheille. Chateissa mukana YVPL:n työntekijä, osassa chateista myös vertaisohjaaja ja tiistai-illan totaaliyksinhuoltajien chat on kokonaan vertaisohjattu. Chatteihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen, eikä osallistuminen vaadi rekisteröitymistä. Chatit löytyvät täältä: https://tukinet.net/teemat/vertaistukea-yhden-vanhemman-perheiden-vanhemmille/ryhmachatit/

Lisätietoa: Marjo Meriranta, Helka Belt ja Markku Iso-Heiko (etunimi.sukunimi@yvpl.fi)

Chatit ovat anonyymejä ja avoimia kaikille yhden vanhemman perheille. Chateissa mukana YVPL:n työntekijä, osassa chateista myös vertaisohjaaja ja tiistai-illan totaaliyksinhuoltajien chat on kokonaan vertaisohjattu. Chatteihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen, eikä osallistuminen vaadi rekisteröitymistä. Tervetuloa mukaan!

Chatit löytyvät täältä: https://tukinet.net/teemat/vertaistukea-yhden-vanhemman-perheiden-vanhemmille/ryhmachatit/

Lisätietoa: Marjo Meriranta ja Markku Iso-Heiko (etunimi.sukunimi@yvpl.fi)

 

 

 

 

 

 

Toiminta-alue

Valtakunnallinen

Teemat

lapsuus ja perhe-elämä, sosiaali ja terveys, verkkovertaistuki, vertaistoiminta, vertaistuki

Asiasanat

yksinhuoltaja

Ikäryhmä

nuoret aikuiset (18-29 v.), aikuiset (30-62 v.)

Valtakunnallinen

Kyllä

Tapahtuma on verkossa

Tapahtumat osoite